Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja Sárospatak

Képzés

Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt…” /Jn 15,16/

HIVATÁSTISZTÁZÁS

„Minden hivatás – bár sokféle útja létezik – azt kéri, hogy lépjünk ki önmagunkból, hogy létünk középpontjául Krisztust és az evangéliumot tegyük. Akár a házas életben, akár a szerzetesi és papi életben felül kell múlni azokat a gondolkodás- és cselekvésmódokat, amelyek nincsenek összhangban Isten akaratával. Ez a „kilépés (kivonulás) az Úr imádásához és a testvérekben való szolgálatához vezet el minket”  Ferenc pápa

Minden embernek van hivatása. Mert a Jóisten így alkotott minket. Feladatot bízott ránk. Azt szeretné, hogy a munkatársai legyünk. Manapság sokan bizonytalanok, emiatt nehezen ismerik fel saját hivatásukat. „Annyi minden lehetnék!” – vélik. És bele kezdenek ebbe is, abba is. Az elköteleződés, a végső döntés pedig eltolódik, rossz esetben elmarad.

Ha úgy érzed, hogy Téged a Jóisten szerzetesnővérneknek hív, de még bizonytalan vagy, akkor se habozz: bátran keress bennünket és kövesd programjainkat. Megpróbálunk segítségedre lenni, hogy fölismerd utadat. Ha ismerőseid között van hasonló kereső ember, őt is bátoríthatod. „Aki keres, az talál.” Lehetőség szerint alkalmakat is biztosítunk, hogy betekints életünkbe.

Olyanoknak ajánljuk, akik:

  • vágynak a mély istenkapcsolatra, és hivatásukat keresik;
  • az Istennek szentelt életre vagy a házas/családos hivatásra imádságos keretek között szeretnének készülni;
  • úgy érzik, hogy az imádság és a közösségi élet segítheti őket hivatásuk tisztázásában, az elköteleződésben.

Majd egyeztetés után kerül sor:

  • személyes beszélgetésre
  • a közösségünkben eltöltött hétvégére
  • további személyes találkozásokra

A SZERZETESI KÉPZÉS IDŐSZAKAI

JELENTKEZÉS/ASPIRÁLÁS
Az aspiráns, aki érdeklődik a szerzetesi élet iránt, otthonában lakik, és tanul vagy dolgozik. Aki kész az aspirantúra idejét elkezdeni, havonta keresi fel a szerzetesházat, hogy ilyen módon ismerkedjen a szerzetesi közösséggel, és közben önvizsgálatot tart a szerzetesi életre tekintettel. Egy nővér, aki a rend hivatásgondozó felelős, ezen idő alatt lelkileg kíséri.

A Kongregációnkba való felvétel, valamint a rendtagok általános képzése, három szinten történik: jelöltidő, noviciátus és juniorátus (egyszerű fogadalmas fiatal nővérek közössége). Ez a három fokozat, amely segít, hogy mélyebben megértsük hivatásunkat, és hivatás próbájának megfeleljünk.

Idź do góry
Translate »