Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja Sárospatak

Boldog Mária Lujza Merkert

Boldog Mária Lujza Merkert, társalapítója és első általános elöljárója a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációjának. 1817. szeptember 21-én született Nysában, Felső-Sziléziában. Clara Wolff kezdeményezésére 1842-ben alapította testvérével Mathilde Merkerttel és Franciska Wernerrel szülővárosukban Nysában Szent Erzsébet Nővérek Kongregációját, elhagyatott és szegény betegek ápolására. Isten- és felebaráti szeretetének nagyságával tűnt ki, illetve rendkívüli irgalmasságával minden szükséget szenvedő iránt. Mindenben mély hittel, megingathatatlan reménységgel és rendíthetetlen bizalommal viseltetett az isteni gondviselés felé. Elképesztő belső erejét intenzív imaéletéből, az Eucharisztiához, Jézus Szívéhez,az Istenszülőhöz és Árpád- Házi Szent Erzsébethez való szeretetéből merítette. 22 évig vezette okosan és igazságosán a Szent Erzsébet Nővérek egyre növekvő közösségét. Mint „Mindenki Szerető Anyja” , „a Szegények Anyja” és „Sziléziai Szamaritánus nő” messze sziléziai otthonának határain túl is ismert volt.

1872. november 14-én halt meg, kimerülve a fáradtságtól és a betegségtől, a szentségre meghívottan. Ereklyéi a szent Jakab és Szent Ágnes templomban nyugszanak Nysában. 2007. szeptember 30-án ott mondták ki boldoggá avatását. Boldog Mária Lujza Merkert liturgikus emléknapja november 14- én ünneplik.

IMA: Mindenható és irgalmas Isten, aki Boldog Mária Lujza szűznek azt a kegyelmet adtad, hogy kövesse Krisztust a szegények és betegek szolgálata által. Engedd, kérünk, hogy az ő példája és közbenjárása által hűségesen teljesíthessük a mennyei Atya akaratát és szívesen vállalva a szeretett műveit, megérdemelnénk a befogadást a boldogok seregébe, a Te országodba. Krisztus, a mi Urunk által.

 

Idź do góry
Translate »